Çocuklarda Olabilecek Dil ve Konuşma Sorunu Nasıl Fark Edilir?
Dil gelişiminde bir aksaklık olup olmadığı yönündeki ilk belirtiler, çocukta konuşma davranışının ortaya çıkması ile başlamaktadır. Bu ise, ancak 12-18 ay dolaylarında olmaktadır. Bu yüzden aileler 12-18 ay içindeki çocukların dil gelişimleri dikkatlice izlemelidirler. Eğer herhangi bir dil ve konuşma sorunundan şüphelenilirse, dil-konuşma gelişimi için kritik dönemler olan 2-6 yaş aralığındaki çocukların dil-konuşma gelişimlerini yeterli ve doğru bir biçimde desteklemek gerekmektedir
Kimlerin Konuşma Terapisine İhtiyacı Vardır?
- Dudak-damak yarıklığı
- Artikülasyon
- Ağız etrafındaki zayıf kaslar
- Yutma problemi
- Kekemelik
- Gelişim geriliği
- Zihinsel gerilik
- İşitme kaybı
- Otizm
- Down Sendromu
- Serebral Palsi
Dil Konuşma Eğitiminin Düzeltebileceği Sorunlara Birkaç Örnek:
Ses Bilgisi ve Sesletim Sorunları
Okul öncesi dönemde çocuklarda çok fazla karşılaşılan sorunlar arasında bulunur. Aileler ya da öğretmenler çocuğun bir sesin yerine bir başka ses kullandığını, bazı sesleri söyleyemediğini, ‘konuşmasını anlayamadıklarını’ ifade ederler.
Kekemelik
Dil ve konuşma gelişiminin ilk dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. 2-6 yaş arasında başlamakta ve konuşma sırasında tekrarlar, tutulmalar ya da seslerin gereksiz uzatılması biçiminde özellikler göstermektedir. Bu konuşma sorunu erken müdahale edilmezse diğer sorunlar gibi ilerleyen yaşlara kadar süreklilik gösterebilir.
Dil ve Konuşma Gelişiminde Gecikme
18 ay civarında fark edilebilecek bir sorun olan dil gecikmesi, ailenin beklemesi (korkması), çevrenin yanlış kulaktan dolma önerileri ve tavsiyeleri nedeniyle beklenmesi çocugun erken dönem eğitiminde ki en büyük engeldir. Bu yüzden aileler gecikme fark ettikleri anda bir uzmana başvurmaları gerekmektedir.
Sesleme (fonasyon) Bozuklukları
2 -10 yaş çocukları arasında ses bozuklukları türünden konuşma bozuklukları sayısı oldukça fazladır. Bunun temel nedeni de bu yaş grubundaki çocukların oyunda ve diğer durumlarda yüksek sesle konuşmaları hatta bağırmalarıdır. Eğer çocuğunuzun sesinin düzeyinde bir bozulma varsa bir KBB uzmanına ve gerekiyorsa bir uzmana başvurmanız gerekebilir.
AİLELERE TAVSİYELER
Dil-konuşma gelişimi için kritik dönemler olan 2-6 yaş aralığında eğitime başlamaya özen gösterin. Çocukların dil-konuşma gelişimleri ne kadar erken ve doğru desteklenirse o kadar doğru ve normal bir ilerleme ortaya çıkar. Çocuğunuzun nasıl konuştuğundan çok neler söylediğine ve ya ne söylemek istediğine dikkat edin. İstediği nesneleri uzağında tutup belirli ses ve sözcüklerden sonra ulaşmasına izin verin. Ses ve sözcükleri aferin ile pekiştiriniz.
Çocuğunuzu kardeşi ve akraba çocuklarıyla kıyaslamayınız. Onu kendi gelişimi içerisinde değerlendiriniz.
Balıkesir dil ve konuşma bozukluğu